


Värmepump
En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Den skenbara verkningsgraden (värmefaktorn) i en värmepump kan nå upp till 500%. Tekniken i en värmepump är i princip densamma som i en kylanläggning. Den huvudsakliga skillnaden är användningsområdet, värmepumpar används för uppvärmning, medan kylanläggningar används för kylning.
Ved
En vedpanna är en värmepanna som i första hand eldas med ved. En modern vedpanna har en verkningsgrad på 85-93% om den installeras på ett korrekt sätt och kopplas samman med en stor välisolerad ackumulatortank.
Först förbränns veden i vedkammaren tillsammans med syre och bildar koldioxid och vatten men även en stor mängd kolväten(bla tjära) och kolmonoxid, denna blandning ämnen brukar benämnas rökgaser. Rökgasernas temperatur uppgår efter denna förbränning till ca 600 grader C. Tjära börjar inte förbrännas förrän vid ca 800 grader C. Rökgaserna leds sedan in i en förbränningskammare. Där tillförs mer syre och rökgaserna förbränns vid 1000-1100 grader C tills nästan bara koldioxid och vatten återstår. För att kunna uppnå den höga temperaturen måste förbränningskammaren vara isolerad för att inte kylas av omgivningen (som typiskt är vattenkyld). Eldutrymmet måste vara värmetålig och därför används ofta keramik för detta ändamål.
Sol
Det finns olika typer av solvärmesystem med delvis olika användningsområden. Solvärmesystemets grund är solfångaren, vars uppgift är att omvandla den infallande solstrålningen till värme. Värmen leds vidare av systemet till något nyttigt ändamål.
Vätskeburen solvärme består av en solfångare som innehåller vatten och någon form av frostskyddsmedel. Luftburen solvärme har en konstruktion som har som uppgift att värma upp luft direkt. Den luftburna varianten har en mindre komplicerad konstruktion, vilket gör den billigare. Den vätskeburna kan styras till olika användningsområden som att värma tappvarmvatten, byggnader eller till exempel en pool. Om en ackumulatortank kopplas in kan energin lagras över dygnet.
Solvärmesystem kombineras med annan värmeförsörjning under vinterhalvåret. Den vanligaste kombinationen är vedpanna med ackumulator, men solvärmesystem kombineras också med pelletpannor och värmepumpar.
Pellets
Att elda med pellets är tämligen likt oljeeldning. Man har en panna med förbränning, ett förråd och bränsleleveranser. Om din befintliga oljepanna är i gott skick kan du ofta behålla den och bara byta ut oljebrännaren mot en brännare för pellets. Detta medför en lägre investeringskostnad jämfört med en helt ny panna. Verkningsgraden riskerar emellertid att bli lägre än för en ny panna och brännare.
Pelletseldning kan med fördel kombineras med solvärme vilket innebär att man inte behöver elda under sommaren då pannan går med låg verkningsgrad.
Pellets är ett förädlat träbränsle som vanligen matas in i pannan med hjälp av en skruv. Pellets är små ”stavar” med en diameter på 6 eller 8 mm tillverkade av biprodukter från skogs- och trävaruindustri. Pellets levereras i småsäckar (15-25 kg), storsäck 500 kg eller via tankbil (bulk). Har du pelletsförråd på minst 6 m3 får du vanligtvis leveransen fraktfritt. Många tillverkar sitt eget förråd för att kunna anpassa detta efter utrymme och byggnad.
Elda på rätt sätt Säker panninstallation Info om stöd Solenergi Konvertering från direktel